Het verschil tussen pasteurisatie en HPP (High Pressure Processing)

Big change

HPP-behandeling en het verschil met pasteurisatie

Een HPP-behandeling verschilt wezenlijk van pasteurisatie, hoewel het doel hetzelfde is: efficiënt micro-organismen afdoden in levensmiddelen. De ene methode werkt echter met temperatuur, terwijl de andere druk gebruikt. Die laatste techniek biedt net daarom enkele opmerkelijke voordelen.

 

Pasteurisatie?

Bij pasteurisatie worden levensmiddelen, al dan niet verpakt, verhit met temperaturen boven de 84 graden. Alleen is de kerntemperatuur van het levensmiddel bepalend, en het duurt per definitie even tot de kern die gewenste temperatuur heeft. Bijgevolg wordt de buitenkant veel langer aan die hoge temperatuur blootgesteld, wat tot over-cooking kan leiden. Bijkomende nadelen als gevolg van die temperatuurwijziging: verlies van nutritionele waarden, kleurverandering en reductie van vluchtige componenten die bepaald zijn voor geur en smaak.

 

HPP-behandeling als alternatief

De nadelen van pasteurisatie worden bij een HPP-behandeling geneutraliseerd. De gebruikte druk wordt namelijk gelijkmatig en dus zonder gradiënt over het levensmiddel verspreid. Omdat er geen verhitting plaatsvinden, blijven smaak, nutritionele waarde, kleur en geur helemaal intact. Bovendien wordt HPP toegepast op bij verpakte producten. Pasteurisatie gebeurt vaak ook voor de verpakkingsfase, met bijkomend een risico op een secondaire contaminatierisico tijdens het verpakken of tijdens het warm afvullen wanneer de temperatuur te laag is.

 

Meer weten over (de voordelen van) HPP als behandeling voor voedingsmiddelen? Lees dan verder op onze pagina Wat is HPP?

Op zoek naar meer informatie over HPP of interesse in een gratis test run? Neem gerust contact op met ons!

Share this post

There are no comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart