Voordelen van HPP in het kader van voedselveiligheid

Meer voedselveiligheid dankzij HPP (High Pressure Processing)

Dat we met voedselveiligheid niet licht mogen omspringen, blijkt uit de cijfers: jaarlijks worden maar liefst 350.000 tot 750.000 mensen ziek door een voedselinfectie en/of -vergiftiging. Vooral de YOPI-populatie (Young, Old, Pregnant en Immunodeficient) is hier heel gevoelig voor. Een bijkomende processtap als HPP is voor deze groep dan ook meer dan wenselijk.

HPP (High Pressure Processing) tegen secundaire contaminatie

Bij pasteurisatie krijgen al dan niet verpakte levensmiddelen een hittebehandeling. Maar, indien nog niet verpakt, kan na productie en tijdens verwerking secundaire contaminatie ontstaan. Bij HPP is dit onmogelijk, omdat dit een post packaging-behandeling is. HPP verlengt dus niet alleen de houdbaarheid door het afdoden van bederf veroorzakende micro-organismen, het optimaliseert ook de voedselveiligheid door de pathogene micro-organismen te vernietigen.

Food contamination

Economische schade

Voedselveiligheid is niet alleen belangrijk voor de populatie: ook de reputatie en economische belangen van het producerende bedrijf kunnen erdoor in het gedrang komen. Zo waren er in België in 2018 meer dan 160 recalls gerelateerd aan voedselveiligheid. Meer dan 38 procent daarvan waren het gevolg van pathogene micro-organismen in de levensmiddelen. Een extra reden dus om voluit op HPP in te zetten.

Let wel: er zijn specifieke verpakkingsvereisten voor een HPP-behandeling.

 

Meer weten over (de voordelen van) HPP als behandeling voor voedingsmiddelen? Lees dan hier verder.

Op zoek naar meer informatie over HPP of interesse in een gratis test run? Neem gerust contact op met ons!

Share this post

There are no comments

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart